Son aylarda sıklıkla haberlerde karşımıza çıkmakta bu harç. Çünkü zam geldi. Yurtdışı çıkış harcı zammı onaylandı. 1 Ağustos 2019 tarihinden itibaren yurtdışına çıkmak için 50 TL haraç ödeyeceğiz. Bu tarihten itibaren eski pullar geçersiz olacak ve iade alınmayacakmış.
Yurtdışı Çıkış Harcı Nedir?
Yurtdışı çıkış harcı, pul olarak verilmesi nedeniyle halk arasında bilinen adıyla yurtdışı çıkış pulu, Marmara depreminden sonra deprem vergilerinden biri olarak 23 Mart 2007 tarih ve 26471 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 5597 Sayılı Kanun İle yürürlüğe girmiş sonra da kalıcı hale gelmiş vergilerden biri.
Ödemeyi yapmadan yurtdışına çıkmanız mümkün değil. Pasaport polisi havaalanlarından veya kara geçişlerinden çıkış yapmak istediğinizde pasaportunuz ile birlikte yurtdışı çıkış harcını ödediğinize dair dekont veya harç pulunu görmek istiyor. Eğer ikisi de yoksa sizi harç ödemeniz için geri gönderiyorlar. Yurtdışı çıkış harcını havaalanı veya sınır geçiş noktalarındaki ödeme noktalarından veya anlaşmalı bankalardan ödeyebilirsiniz.

Yurtdışı Çıkış Harcı Nereye, Hangi Bankalara Ödenir?
Yurtdışı çıkış harcı havaalanlarında, sınır geçişlerinde bulunan ödeme noktalarından veya anlaşmalı bankalardan ödenebilir. Bir de yeni kiosklar yapılıyor, insansız pul satın alma makineleri. Henüz devreye girmedi, yakın zamanda havaalanı ve / veya sınır kapılarında kullanıma açılacaklar. Eğer karadan sınır geçiyorsanız, sınır geçişi yaptığınız sınır kapılarında mutlaka bir adet ödeme noktası bulunuyor. Ödeme noktaları bayram, tatil dönemleri gibi yoğun sezonları kalabalık olabiliyor. Harç sırası beklemek istemeyenler, önceden anlaşmalı bankalara ödeme yaparak yanlarına alacakları dekont ile işlem yapabilirler.



Ödeme Alan Anlaşmalı Bankalar
Yurtdışı çıkış harcı ücreti Maliye Bakanlığı’nın anlaşmalı olduğu aşağıdaki bankalara ödenebilir:
Akbank
Aktifbank
Albaraka Türk Katılım Bankası
Alternatif Bank
Anadolubank
Arap Türk Bankası
Citibank
Denizbank
BurganBank
FibaBanka
Finansbank
Garanti Bankası
HSBC Bank
ING Bank
Kuveyt Türk Katılım Bankası
Odeabank
Şekerbank
T.C. Ziraat Bankası
ICBC Turkey Bank A.Ş.
TurkishBank
Turkland Bank
Türk Ekonomi Bankası (TEB)
Türkiye Finans Katılım Bankası
Türkiye Halk Bankası
Türkiye İş Bankası
Türkiye Vakıflar Bankası
Yapı ve Kredi Bankası
Pasaport harcını yatırdığınız bankadan alacağınız dekontta aşağıdaki bilgilerin yer alması gerekmektedir. Dekontunuzu alırken bunlardan herhangi birinde eksik olmadığından emin olun. Adınız ve soyadınız, T.C. kimlik numaranız, dekontta “tahsil edilmiştir” kaşesi, tahsilatı yapan görevlinin imzası. Yukarıdaki listede yer alan bankaların dışında, Maliye Bakanlığına bağlı il ve ilçelerin defterdarlık veya mal müdürlüklerine, veznelerine harç bedeli yatırılabilmektedir.
İlgili
Başlıklar:
yurtdışı çıkış harcı,
yurtdışı çıkış pulu